• Lorem ipsum

Newborn wasbare luiers: zin of onzin?

6 Mei 2020
door Jitta

Op dit moment kan ik het me bijna niet meer voorstellen, zo’n ieniemienie kleine baby. Nog een paar maandjes wachten en dan is er, als het allemaal goed gaat, weer zo’n kleintje in ons huis. Tijdens de aanloop naar de eerste baby was ik totaal overdonderd door de hoeveelheid spullen die we ‘nodig’ hadden. Ik zal vast niet de enige zijn die bij het zien van al dat moois alleen maar wilde shoppen shoppen shoppen.

Zo ook met die hele kleine newborn wasbare luiers, ze zijn zo cute! Maar heb je ze echt nodig? Het is dan ook een van de meest gestelde vragen bij the Green Butt: koop ik newborn wasbare luiers of ga ik meteen voor een onesize luier (van geboorte tot zindelijkheid).

Passen onesize luiers vanaf de geboorte

Dit is een vraag met veel antwoorden. Of een onesize luier past vanaf de geboorte is afhankelijk van het geboortegewicht van je kindje én het merk luier dat je kiest. Het eerlijke antwoord is, je weet het niet voor de geboorte van jouw baby.

Gemiddeld komen kindjes in Nederland met 3.5kg ter wereld. De meeste onesize luiers (bij sommige merken heet het maat 2 luiers) passen vanaf 4kg en groeien mee tot ongeveer 16kg. Een pasgeborene zal hier net wel of net niet in passen.

De onesize wasbare luiers zijn gemaakt om ook te passen om de billen van een 2-jarige peuter. Je verkleint hem met drukknoopjes, maar de luier is groter en dikker dan een newborn wasbare luier. Een onesize luier zal daardoor erg groot ogen bij jouw kleine pasgeborene.

Zo zie je, de ene baby past meteen in de onesize luier en de andere baby doet er een paar maanden over om er goed in te groeien. Maar bij elke baby zal in deze fase de luier groot ogen ten opzichte van je baby. Wat kan je doen om dit grijze gebied te overbruggen? Wij geven 4 tips!

#1 Newborn wasbare luiers

Een newborn luier is ontworpen speciaal voor mini-mensjes. Ze passen vanaf 2.5kg tot ongeveer 6kg (afhankelijk van het merk) en hebben vaak een drukknoopje om de luier te verlagen, zodat het navelstompje vrij is en mooi kan indrogen. Je hoeft minder te prutsen om de pasvorm goed te krijgen, waardoor ze de meest praktische oplossing zijn.

Newborn wasbare luiers

Nadeel: de kosten. Een newborn set is een investering voor een korte(re) periode. Een proefpakket met 12 luiers en 3 overbroekjes start vanaf €139. 12 newborn wasbare luiers zijn voldoende luiers om lekker te starten. Wil je full-time starten bij geboorte dan zijn 24 luiers aan te raden.

Bij 2 kindjes is een newbornset de investering waard, zowel in pasvorm als in kosten. Dus heb je plannen voor gezinsuitbreiding, dan is het En vergeet niet, omdat ze kort gebruikt kan je ze vaak voor een fijne prijs weer verkopen.

# 2 Prefolds, newborn luiers voor een kleiner budget

Prefolds, mijn favoriet voor newborns. Ze zijn goedkoop, slank en je kan ze vanaf mini heel mooi vouwen als luier. Onze proefpakketten starten al vanaf €67 euro!

Het is in het begin heel even wennen aan het vouwen. Maar na een paar dagen (lees: 20 luiers) weet je niet anders en kan je het bijna blind. Ook bij mijn man, waren deze luiers favoriet!

Wanneer de prefolds niet meer passen als luier, kan je ze altijd gebruiken als inlegger of booster bij je groter wordende kindje.

Prefolds newborn wasbare luiers

# 3 Wegwerpluiers

Niet iedereen wil vanaf de start all the way gaan en dat begrijpen wij maar al te goed! Zorg dat de wegwerpluiers klaarstaan en geef jezelf de tijd om aan je nieuwe baby te wennen. Als je een paar Onesize luiers in huis haalt voor de geboorte, kan je deze passen wanneer jij en je baby daaraan toe zijn. Zodra je baby lekker in de Onesize luier past kan je stukje bij beetje overschakelen. Kies het liefst voor een Onesize luier die snel past na de geboorte zoals: Hu-da of Petit Lulu.

# 4 Alles hier tussenin

Ik startte de eerste week met wegwerpluiers en heb de eerste maand parttime wasbare luiers gebruikt, met wegwerpluiers ernaast. Mijn newborn set was niet heel groot (12 prefolds, 3 newborn overbroekjes). Wanneer mijn wasbare luiers op waren en in de was zaten gebruikte ik wegwerpluiers. Zo bespaarde ik flink op het aantal wegwerpluiers en waren de kosten van mijn newborn set te overzien. Voor het gemak heb ik de exacte startset waar ik zo enthousiast over was voor jullie te koop; het newborn basic proefpakket.

Wil je wasbare luiers vanaf de geboorte gebruiken?

78% van de (aanstaande) newborn mama’s antwoord hierop: Ja, heel graag. Wil je in deze periode een slanke luier, dan zijn newborn luiers aan te raden. Kies voor een budget optie, of investeer in een mooie set die je tweede/derde ook kan dragen of zijn geld op marktplaats terugverdient.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter