• Lorem ipsum

Luieremmer voor wasbare luiers

3 Mar 2020
door Laura
Luieremmer voor wasbare luiers: dit wil je weten! 

Wasbare luiers gaan gebruiken is keuzes maken. Veel keuzes maken, dat kunnen we niet ontkennen. En ook de luieremmer voor wasbare luiers roept weer vragen op, want wat voor luieremmer heb je nodig? We geven je een aantal praktische tips voor een fijne luieremmer voor wasbare luiers.

Wat is een praktische luieremmer voor wasbare luiers?

Dat is natuurlijk de vraag waar het om draait. Er zijn honderden verschillende luieremmers op de markt in allerlei materialen, kleuren, vormen en systemen. Een geruststelling je kan met wasbare luiers een 'gewone' luieremmer gebruiken. Er zijn een paar praktische tips waar je op moet letten als je een luieremmer zoekt voor wasbare luiers.

 • Ga liever voor gróót. Kies een luieremmer van minimaal 25 liter. Daar passen voor twee à drie dagen wasbare luiers in. Kleiner is echt niet fijner; onze wasbare vrienden zijn immers wat groter dan wegwerpers en hebben dus wat meer ruimte nodig. Heb je twee verschoningslocaties (boven/beneden) dan kunnen twee kleinere emmers ook voldoen.

 • Ook voor de emmeropening geldt: kies er eentje met een grote opening. Je wilt geen geduw en getrek, maar de luiers er gewoon eenvoudig in en uit kunnen doen. Een grote opening is dus een must.

 • Kies een luieremmer zonder navulcasettes. Veel moderne luieremmers hebben draaisystemen, waarbij elke luier in een apart zakje of folie wordt gedaan. Ga je een wasje draaien, mag je al je luiers uit deze zakjes halen. Geen pretje. Kies dus een luieremmer waar 'normale' vuilniszakken of pedaalemmerzakken in gebruikt kunnen worden.

 • Een luieremmer hoeft helemaal geen luieremmer te zijn; kom je een ruime emmer – of iets wat er op lijkt – tegen en is ‘ie groot genoeg, waterdicht en spreekt ‘ie je aan: kopen!

Nat of droog opbergen (dry pail of wet pail method)?
Het voorweken van luiers in de luieremmer kunnen we vrij kort over zijn. Dit is een achterhaalde methoden. Het beste gooi je de gebruikte luiers direct in de luieremmer en daar bewaar je ze 'droog' tot je wasdag.

Hoe gebruik je de luieremmer voor wasbare luiers?

In feite kun je de luiers na gebruik zo in de emmer gooien en er één voor één voor het wassen weer uithalen. Dit is echter niet de meest frisse optie én het kan gewoon ook makkelijker. Er zijn namelijk speciale wasnetten te koop, die je in de lege emmer hangt. De gebruikte luiers gooi je in het net, in de emmer. En wanneer je gaat wassen, haal je het net met inhoud er in één keer uit en gooi je zo in de wasmachine. Heel handig en een stuk frisser.

Tip van ons: koop twee wasnetten. De wasnetten was je namelijk mee met de luierwas. Zit je ene net in de was, hang je de andere vast in je luieremmer. Want die baby wacht niet met produceren op de wasmachine :)

Een ander optie is het gebruik van een grote wetbag in je luieremmer. Dit is een waterdichte luierzak. Ze zijn te krijgen in allerlei gezellige kleurtjes en meer verschillende maten. Ze gaan net als het wasnet mee in de wasmachine. Doordat deze vrienden bijna waterdicht zijn 'lekt' er iets minder vocht in je luieremmer. Nadeel is dat je ze even leeg moet schudden in je wasmachine en keer ze binnenste buiten, voordat je op start drukt bij je wasmachine.

Met of zonder deksel?

De luieremmer bij ons thuis heeft een deksel, maar die ligt er eigenlijk altijd naast. In eerste instantie dacht ik namelijk dat er iets over de vieze luiers heen zou moeten, om luierwalmen te beperken. Nu blijkt echter dat wasbare luiers veel minder ruiken, wanneer je ze open en bloot bewaart - alleen als er net een verse number two is gedraaid natuurlijk. Maar daar kan ook geen deksel tegenop.

Wat namelijk een nadeel aan het afsluiten is, in de zomer of in een warme kamer, is dat het kan gaan broeien en daarmee gaat ruiken. Houd je luieremmer dus liever op een kiertje of zelfs helemaal open en zet hem niet te dicht naast de verwarming of in de zon.

Dekselloos de luiers bewaren is daarbij ook lekker makkelijk; je plukt de luier van je kindje af en hoppa – werpt de luier in de emmer. Zonder eerst de deksel eraf te moeten halen dus. Scheelt weer een paar seconde van je kostbare tijd. 
 
Hoe voorkom je geurtjes in de emmer? 

Een luieremmer gebruik je om gebruikte wasbare luiers in te bewaren; dingen die niet altijd naar roosjes ruiken. In ieder geval: niet bij ons thuis. Het is dus wel fijn om blijvende geurtjes in de emmer te voorkomen. En daar zijn verschillende trucjes voor.

Om te beginnen helpt een wasnet niet alleen om de luiers easy-peasy in de wasmachine te krijgen; het zorgt er ook voor dat de luiers niet direct in contact komen met de emmer. Wanneer je de luiers ook nog eens droog bewaart, komt de luieremmer minimaal in aanraking met de minder-frisse luiers.

Wat je verder nog kunt doen om een geurtjes te voorkomen:

 • Gooi een schepje Biotex of soda onderin de emmer, dit neemt ongewenste geurtjes op

 • Teatree olie is ontsmettend en heeft een prettige geur. Doe een aantal druppels op een inlegvel en leg deze onderin de luieremmer. Geen fan van teatree olie? Ook lavendel of een andere etherische olie kan helpen geurtjes te weren.

 • Kies een luieremmer van RVS. Plastic neemt uiteindelijk (na maanden/jaren) geurtjes op, RVS doet dit niet.

 • Spoel je emmer even uit of neem hem even af als de luiers in de machine gaan en zet hem droog weer terug. 

 • Regelmatig de emmer wassen met een beetje azijn.

 
 
Favoriete luieremmers onder wasbare luier gebruikers
 • Ubbi luieremmer: grote opening met handig sluitsysteem wat je op een kiertje kan laten staan. RVS dus blijft geurvrij. Kies voor deze extra grote wetbag in de Ubbi emmer.

 • Hallbar van Ikea: prettig geprijsd, fijne opening en groot genoeg voor wasbare luiers. De 35L emmer is groot genoeg voor 3 dagen wasbare luiers. Wij hebben een bijpassend wasnet!

 • Brabantia pedaalemmer of enige andere pedaalemmer. Makkelijk omdat je handen vrij zijn door gebruik van het voetpedaal.

 
Welke emmer is jouw favoriet? En welke tip zou jij newby wasbare luieraars mee willengeven? Deel het in de comments! 
 
 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter