Geen poep in je wasmachine!
Wat zijn inlegvellen in wasbare luiers?
Inlegvellen in wasbare luiers kun je vergelijken met bakpapier; het is een dunne barrière die ervoor zorgt dat het ene niet aan het andere blijft plakken. In de luiersituatie zorgt het velletje er dus voor dat wat uit de achteruitgang komt, niet direct aan de luier gekoekt zit. Het beschermt de luier en de kaka verwijder je gemakkelijk met het inlegvel en al.
Wanneer gebruik je ze?
Zolang je kindje uitsluitend borstvoeding krijgt, is de ontlasting zo vloeibaar, dat de luier met inhoud en al zó de wasmachine in kan, én hygiënisch schoon wordt. Klinkt misschien een tikje vies, maar de machine spoelt deze vloeibare poep er gewoon netjes uit en loodst het voor je het riool in. Je kan in deze periode dus prima zonder inlegvellen af.
Wanneer je kindje flesvoeding krijgt of met vaste voeding begint, zie je dat de ontlasting steeds steviger wordt. We raden aan om dan inlegvellen in de luiers te gaan gebruiken. Drolletjes vindt de machine namelijk lastig om eruit te poetsen en de boel handmatig uit de luier vissen is ook niet perse een pretje.
Een inlegvel gebruiken in je wasbare luier
Een inlegvel leg je bovenop de wasbare luier en kun je in elk wasbare systeem gebruiken om de ontlasting mee op te vangen. Bij gebruik van eventuele boosters leg je het vel ook daarbovenop. Zo kan de urine door het inlegvel heen en vervolgens door de booster (en luier) geabsorbeerd worden. Het inlegvel houdt de minder vloeibare substantie tegen.
Wanneer je kindje bij het verschonen alleen pipi heeft gedaan, kan de luier met inlegvel en al samen de wasemmer/-zak in. Zit er ook kaka op, dan gooi je het vel ofwel weg (wegwerp) of schud je ‘m af boven de wc en drop je ‘m vervolgens alsnog bij de was (wasbaar). Je luiers gaan dus zonder kaka je wasmachine in.
Welke luier inlegvellen kies je?
Net als met wasbare luiers, heb je ook een ruime keuze in luier inlegvellen. Dus welke kies je dan..? Hieronder vind je de verschillen in wasbaar of wegwerp, keuze in materialen, merken en grootte.
Wasbaar of wegwerp inlegvellen
De eerste keuze die je bij de inleggers moet maken is wasbaar of wegwerp?
Wasbare inlegvellen zijn vaak gemaakt van fleece. Ze geven een droog gevoel aan de billen van je baby, want ze absorberen geen vocht, ze laten het alleen door. Door het materiaal blijft de kaka er niet makkelijk aan kleven en schud je het makkelijk de wc in.
Wegwerp inlegvellen zijn nog dunner en lijken een beetje op keukenpapier. De wegwerpers hebben daarmee de minste invloed op het volume van het totale luierpakket.
Feitelijk kun je beide soorten wassen en meerdere keren gebruiken, maar uiteindelijk gooi je een wegwerp inlegvel in de prullenbak, terwijl het wasbare inlegvel nog veel vaker gebruikt kan worden. In de praktijk gaan de weggooierds mee tot er kaka op zit; dan gooi je hem in de prullenbak.
De wasbare vellen wapper je na een grote boodschap even boven het toilet uit en kunnen vervolgens weer de was in.
Omdat de wegwerpvellen ook een flink aantal rondjes in de wasmachine overleven, kunnen ze mogelijk verstopping in de wc of riolering opleveren. We adviseren daarom de afgedankte velletjes in de prullenbak te doen, ook wanneer ze volgens de verpakking door de wc kunnen.
Materiaalkeuze
Met wegwerp is er nog meer keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor cellulose of viscose inlegvellen, vellen gemaakt van biomassa (PLA) of van zuurstof gebleekt papier. Qua structuur voelen ze allemaal nét even anders en is het ene vel wat dikker dan de ander. Zo is cellulose vergelijkbaar met viscose, maar wat steviger en daardoor beter geschikt voor dunnere (zuigelingen) ontlasting.
De meest duurzame (wegwerp)opties zijn de vellen van PLA, waarbij je kunt kiezen uit bamboe biomassa en verwerkte mais/cassave/suikerriet. Beide soorten zijn binnen 3 tot 6 maanden volledig afgebroken.
Cellulose, viscose, PLA, ik hoor je denken? Daarom hebben wij het makkelijk voor je gemaakt. We hebben een testset met al onze inlegvellen samengesteld. Zo kun je al onze wegwerp inlegvellen voelen en testen, voordat je een heel pak aanschaft.
Merken en maten
Dan hebben de verschillende merken ook nog allemaal een andere afmeting.
Dit zijn de merken en groottes in ons assortiment, van klein naar groot:
- Little Lamb – Wasbare fleece inlegvellen (microfleece): 11 x 28 cm / 13 x 32 cm
- Popolini – Popli inlegvellen (cellulose): 16 x 28 cm
- Little Lamb – Bamboo Nappy Liners (bamboe): 18 x 30 cm
- Little Lamb – Disposable Nappy Liners (papier): 19 x 27 cm
- Kaatje Katoen – Kaatje Katoen inlegvellen (papier): 16 x 37 cm
- Popolini – Popli inlegvellen (viscose): 24 x 35 cm
Test gratis onze wegwerp inlegvellen en kies jouw favoriet
We kunnen je nog veel meer vertellen over de verschillende vellen (klik voor meer informatie op de opties hierboven), maar om het soort te kiezen dat voor jou het prettigst is, is het ook vooral een kwestie van een keer vasthouden en proberen. Want misschien klinkt die ene optie niet als de beste match, maar blijkt ie in je hand toch het prettigst aan te voelen. Je kunt daarom bij ons een gratis testset aanvragen om al onze wegwerp-opties (5 stuks) een keer te proberen.
Je kunt jouw setje meebestellen wanneer je een bestelling bij ons plaatst. Gooi de gratis testset dan in je digitale winkelmandje. Óf stuur ons een mailtje en dan krijg je ‘m voor de vergoeding van 1 postzegel thuisgestuurd. Mail ons je adresgegevens en telefoonnummer voor een tikkie op [email protected]
Wat trouwens erg handig is bij het testen, is ze eerst te wassen. Dan weet je naast de grootte en structuur ook meteen hoe ze uit de wasmachine komen.
Welk inlegvel is jouw favoriet? Deel jouw ervaring als reactie onder dit bericht!
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....