Ervaring wasbare luiers: het verhaal van Cindy

Ervaring wasbare luiers: het verhaal van Cindy


| Door Cindy
Mijn ervaring met wasbare luiers, daar kan ik inmiddels wel wat over vertellen. Half september is ons zoontje Sem geboren en wat een periode is dat geweest zeg (en nog). Dankbaar, liefdevol en trots passeren elke dag de revu. Net zoals verwarring, verbazing en ontdekken. En luiers natuurlijk. In de eerste weken zijn er heel wat luiers doorheen gegaan. Waren dit allemaal wasbare luiers? Nee, zeker niet zelfs. Hiermee zijn we ‘pas’ begonnen toen Sem zes weken was.

Mijn ervaring met wasbare luiers, daar kan ik inmiddels wel wat over vertellen. Half september is ons zoontje Sem geboren en wat een periode is dat geweest zeg (en nog). Dankbaar, liefdevol en trots passeren elke dag de revu. Net zoals verwarring, verbazing en ontdekken. En luiers natuurlijk. In de eerste weken zijn er heel wat luiers doorheen gegaan. Waren dit allemaal wasbare luiers? Nee, zeker niet zelfs. Hiermee zijn we ‘pas’ begonnen toen Sem zes weken was.

Waarom wasbare luiers?

Waarom we wasbare luiers gebruiken? Voor ons waren er drie belangrijke redenen om voor wasbare luiers te kiezen

  • Duurzaamheid;
  • Minder chemische stoffen de wereld in;
  • Het huidje van onze baby. 

De eerste twee redenen komen voort uit onze reizen (pre-corona en pre-baby). Tijdens deze avonturen hebben we ontzettend genoten van de schoonheid van onze wereld, de mooie landschappen en prachtige culturen. Maar we hebben ook de keerzijde gezien van toerisme, het gebruik van plastic en weinig kennis over de gevolgen van ons eigen gedrag. Mijn interesse en kennis over duurzaam leven is hierdoor flink gegroeid en ik probeer in kleine dingen mijn steentje bij te dragen. En daar horen wasbare luiers ook bij.

Daarom wisten we toen we erachter kwamen dat ik zwanger was, dat we wasbare luiers zouden gaan gebruiken. En omdat ik Jitta van de the Green Butt al kende en al wat vooronderzoek had gedaan, wist ik ook al dat wasbare luiers echt duurzamer zijn dan normale luiers. Ondanks het water dat je extra gebruikt voor het wassen. 

De overstap van normale luiers naar wasbare luiers

Tijdens mijn verlof werd het dan ook hoog tijd om uit te zoeken hoeveel en welke luiers ik nodig had. Voor de eerste weken na de geboorte besloten we om normale (wegwerp) luiers te gebruiken, om het onszelf in deze periode wat makkelijker te maken. Ik bedoel, je eerste baby… do I need to say more? Ook vonden we het zonde om wasbare luiers voor newborns aan te schaffen als je deze maar zo’n drie maanden gebruikt, terwijl je de one size luier meerdere jaren gebruikt. 

Een week of vier na de bevalling bevestigde Jitta dat al mijn uitzoekwerk nut had gehad en ik een mooi lijstje had van de wasbare luiers die ik verwachtte nodig te hebben. Een paar dagen later stond de postbode met een grote doos voor de deur. Mijn eerste gevoel? 

Wow, oh nee! Nu moet ik echt gaan wassen en aan de slag met deze luiers. Er is geen ontkomen meer aan. 

Elke nieuwe moeder weet: ook na een paar weken is het niet minder druk of nieuw met een baby. Daarom heeft deze grote doos nog twee weken onuitgepakt in mijn washok gestaan. Totdat ik de moed vond om ten eerste de doos te openen en ten tweede de was te gaan doen.

Hoe werken deze luiers ook alweer?

Toen ik eenmaal de moed had verzameld (super leuke luiers, helemaal blij mee!), had ik geen idee meer hoe het ook alweer moest en welke luier waarvoor was. Ik zag de basisluiers met een losse inlegger, de nachtluiers met een extra grote inlegger, welke was ook alweer de zwemluier en welke de overbroekjes? En hoe was je de luiers eigenlijk? 

Ja, al met al was ik overwhelmed en zag ik op tegen het voorwassen van alle luiers. Maar toen ik deze drempel had overwonnen (zo voelde het echt), had ik wel het idee dat ik nu echt begonnen was. De volgende stappen vond ik zelfs leuk om te doen:

  • Luiers drogen;
  • De juiste inleggers bij de luiers zoeken;
  • Alles op een handige plek in de kast leggen.

Ik had daarna ook echt zin om de luiers te gaan uitproberen en om te zien hoe ze bij Sem stonden (prachtig!). Was dit makkelijk? Ja, een wasbare luier omdoen werkt hetzelfde als een normale luier. De eerste normale luier deed ik namelijk ook verkeerd om, dus daar was niks anders aan ;) Het is even uitzoeken wat de voorkant en binnenkant van de luier is en hoe je het overbroekje goed aan doet, maar daar wen je vanzelf aan.

Ervaring wasbare luiers newborn

Net als dat je went aan de luiers in een waszak te doen in plaats van direct in de luieremmer en deze in je wasmachine te gooien in plaats van ze weg te brengen naar een recycle afvalbak. Nog een mooie reden om wasbare luiers te gebruiken: het scheelt je benzine als zo’n luierafvalbak alleen met de auto goed te bereiken is.

Bevallen de wasbare luiers?

Ben ik blij dat ik ben overgestapt op wasbare luiers? Over het algemeen wel ja. Het zijn fijne luiers en het voelt goed om deze te gebruiken. Goed voor ons kindje en goed voor het milieu. Maar soms ben ik ook even niet blij, want luiers weggooien blijft makkelijker. Het is meer wassen dan je al deed en vooral de droogtijd vind ik wat tegenvallen (droogrek, geen droger). Maar onze redenen om dit soort luiers te gebruiken wegen zwaarder dan ‘makkelijker’. 

Raad ik wasbare luiers aan? Ja, absoluut. Het is even wennen in gebruik, maar het voelt goed om ook op deze manier bij te dragen aan het milieu en om ons kindje met zo min mogelijk chemische stoffen in aanraking te laten komen. En het ziet er ook nog eens super leuk uit!

De wasbare luiers die ik heb besteld

Ik vertel hier een aantal keer over mijn uitzoekwerk en lijstje met wasbare luiers die ik heb aangeschaft. Nu een paar weken later en de luiers intensief in gebruik, weet ik dat de juiste keuzes heb gemaakt. Om jullie niet met een cliffhanger weg te laten gaan (welke luiers heeft ze dan besteld?!), hierbij mijn bestelling:


Weet je nog niet zeker of het iets voor je is? Dan is wasbare luiers huren een goede optie voordat je de investering maakt. En trouwens ook om voor je newborn wel wasbare luiers te gebruiken.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....

Laat een reactie achter

*Verplichte velden
Verstuur
Blog
Parttime wasbare luiers; het beste tussen alles of niets
Parttime wasbare luiers; het beste tussen alles of niets Geplaatst op
Lees meer
Wegwerp luiers vs wasbare luiers, wat is goedkoper in 2023?
Wegwerp luiers vs wasbare luiers, wat is goedkoper in 2023? Geplaatst op
Lees meer
Eerste hulp bij lekkage
Eerste hulp bij lekkage Geplaatst op
Lees meer
Welke tweedelige wasbare luier kiezen?
Welke tweedelige wasbare luier kiezen? Geplaatst op
Lees meer
Luieremmer voor wasbare luiers
Luieremmer voor wasbare luiers Geplaatst op
Lees meer
Ervaring wasbare luiers: het verhaal van Cindy
Ervaring wasbare luiers: het verhaal van Cindy Geplaatst op
Lees meer
Zijn wasbare luiers echt goedkoper?
Zijn wasbare luiers echt goedkoper? Geplaatst op
Lees meer
Newborn wasbare luiers: zin of onzin?
Newborn wasbare luiers: zin of onzin? Geplaatst op
Lees meer
Beginnersfouten voor wasbare luiers
Beginnersfouten voor wasbare luiers Geplaatst op
Lees meer
Wasbare luiers bij kinderdagverblijf,  opvang of oppas
Wasbare luiers bij kinderdagverblijf, opvang of oppas Geplaatst op
Lees meer
Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Wachtwoord vergeten?
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »