Eerste hulp bij lekkage
Wat een gedoe een lekkende wasbare luier. Kind nat, kleding nat, uitkleden en weer aankleden. Veel voorkomende lekkage is niet nodig bij wasbare luiers. Aan de hand van deze gids helpen wij je zoeken naar de oorzaak van het probleem. Want zoals bij vele problemen, als je de oorzaak niet oplost, blijft het probleem bestaan.
Heb je de stekker in het stopcontact?
Bij een lekkende luier kan je maar beter bij de meest voorkomende fout beginnen: een stukje uitstekende (binnen)luier of inlegvel.
De zachte absorberende delen van wasbare luiers en inlegvellen geleiden vocht. Steekt er een klein stukje uit de luier of het overbroekje. Dan heb jij het probleem opgelost!
Volgende keer even goed checken of er niets naar buiten piept en je hebt geen last van lekkage meer.
Is de luier bij het verwisselen helemaal nat?
Dit controleer je door aan de achterkant van de luier (bij de billen) te voelen of je luier daar ook nat is. Ja? Dan heb je meer absorptie nodig.
Je hebt twee mogelijke oplossingen, stop een extra inlegger/booster of iets wat extra vocht kan opvangen in de luier, of verschoon je kindje wat eerder.
Een fijne dunne booster die toch flink wat absorptie toevoegt is de Little Lamb 2-laags bamboe inlegger. En heeft ook een fijn prijsje.
Wist je dat kindjes ’s ochtends meer plassen dan later op de middag. Niet zo gek dus om in de ochtend een keer sneller te verschonen, of alleen in de ochtend die extra booster toe te voegen.
Lekkage bij de benen
De luier is nog gedeeltelijk droog aan de achterkant en de lekkage is meestal bij de benen. Kijk of je je in de volgende mogelijkheden herkent:
Je gebruikt een materiaal wat traag vocht opneemt (bamboe/hennep). Hierdoor wordt vocht niet snel genoeg opgenomen. Leg boven op de luier een laagje katoen. Een hydrofiel washandje is een fijne manier om dit te testen.
Je kindje is al wat ouder >1,5 jaar. Kindjes gaan rond deze leeftijd hun plas langer ophouden en grotere plassen in één keer doen. Zie punt hierboven, de plas loopt eruit voordat het opgenomen kan worden. Tip 1: denk aan starten met zindelijkheid. Dan heb je nooit meer last van lekkage . Of voeg dus een laagje katoen toe om de opname te versnellen.
Lekkage bij de buik
De luier is nog gedeeltelijk droog en je hebt lekkage bij de buik.
Jongetjes: dubbel check of de piemel naar beneden zit. Vouw de inlegger of booster van je luier dubbel aan de voorkant. Daar wordt het meest geplast. Zorg dat de booster niet te hoog in de luier zit en aan de bovenkant er stiekem (bijna) bovenuit steekt
Buikslapers: vouw de booster dubbel aan de voorkant. Overweeg een overbroekje dat beter geschikt is voor buikslapers, zoals een wolbroek of een overbroekje met sluiting aan de zijkant. Zo heb je minder kans op lekkage
Lekkage op het overbroekje
Heb je lekkage midden op de luier (dus niet aan de randjes).
Check of je overbroekje nog helemaal intact is (check de binnenkant op gaatjes in het PUL). Doe eventueel een ‘tea towel test’, als je de boel niet vertrouwd. Google voor een filmpje.
Droog je overbroekjes tussen de luierwissels. PUL is een ademend materiaal. Dat is goed nieuws! Het laat zuurstof door en als het heel lang doorweekt is daaronder, kan het ook vocht door gaan laten. Een klam overbroekje laat dus eerder vocht door dan eentje die net even lekker heeft kunnen drogen.
Nog niet gevonden?
Dan is de laatste stap in de zoektocht de pasvorm checken. Te losse of te strakke luiers (ja ook te strakke), kunnen lekkage veroorzaken.
Bij het aandoen van de luier, zorg dat er voor 2 vingers ruimte is bij de buik en er 1 vinger ruimte is bij de beentjes.
De luier zou geen heftige striemen moeten achterlaten na het dragen (lees afdrukken die langer dan een uur blijven zitten na het dragen of heftig rood zijn).
Probeer de luier een standje groter te zetten met de drukknoopjes voorop en hem, misschien strakker bij de buik te zetten. Of precies andersom (1 maatje kleiner maken en losser zetten bij de buik).
Lekkage opgelost? Steek een duimpje omhoog en fijn verder luieren!
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....