De nummer één tip om spuitluiers te voorkomen
Spuitluiers: wie is er niet groot mee geworden? Als ik de ouders om me heen zo hoor, ben je de eerste maanden je baby heul vaak aan het poetsen. Niet perse om ‘m mooi glimmend te houden, maar gewoonweg omdat hij weer een mooie productie heeft gedraaid. Bij voorkeur lekker warm tot in het nekje. Vér buiten de luier dus. Bestaan er dan echt geen manieren om die spuitluiers te voorkomen??
Om je niet te lang in spanning te houden: die zijn er zeker wel! Dé tip om spuitluiers te voorkomen is bovendien heel simpel en ook nog eens fijn voor je portemonnee.
Hoe ontstaat een spuitluier?
Spuitluier / Poonami / Poopsplosion wie kent hem niet. Het urban dictionary staat er vol mee. Ze ontstaan door twee mankementjes in de luier.
Een spuitluier onstaat vooral, doordat de luier niet helemaal goed aansluit. Door de hoge ‘druk’ en beperkte ruimte in de luier, wordt de poep door de kleine opening geperst, et voilà, je baby ligt er letterlijk en figuurlijk tot z’n nek in.
Wat ook niet helpt is dat zo'n handig wegwerpexemplaar een heerlijk gladde binnenkant heeft. Tadaaa glijbaan, swoosj naar boven.
De wasbare luier als redding
Omdat Poonami’s kunnen ontstaan doordat de luier niet helemaal goed afsluit, is het de kunst om de luier wél goed aan te laten sluiten. Lekker strak aansnoeren dus.
Maar het kan ook kindvriendelijker. En wel met *tromgeroffel* een WASBARE LUIER!
Een wasbare luier heeft namelijk betere elastieken om het middel en de beentjes, waardoor ze nauwer op je kindje aansluiten, en de boel beter ín de luier houden. Daarnaast zijn de meeste wasbare luiers van katoen of bamboe gemaakt. Die stof is iets minder glad dan dat mooie laagje plastic, dus weg glijbaan effect.
Dag spuitluiers, hallo wasbaar
Aan de billetjes van onze dochter prijkt sinds het einde van de kraamweek een vrolijk gekleurde wasbare luier.
Waar we aan alle kanten hoorden dat baby’s regelmatig verkleed moeten worden (want spuitluier), begon ik na een paar weken toch te twijfelen aan de poepkracht van mijn kleine meid. De dreigende Poonami bleef uit. Mevrouw kleurde netjes binnen de lijntjes.
Maar toen was er die ene keer. Die ene keer dat de luiers nog niet droog waren en er een wegwerpexemplaar om haar billetjes ging. Niet alleen de geur, maar ook de geel-doorschijnende kleur op haar rug verraadde direct dat ze zojuist haar eerste luier en romper vol had gespoten.
Ik moet zeggen dat ik best even trots was. Tot ik me realiseerde dat ik degene was die dit kunstwerk schoon mocht poetsen.
Dit heeft zich twee keer voorgedaan. Beide keren toen de wasbare luiers nog hingen te drogen.
Wassen en wasbare luiers
Nu we het toch over wassen hebben, wil ik ook even terugkomen op die bangmakerij dat het veel (was)werk zou zijn. Want wás je wel echt meer als je wasbare luiers gebruikt? I mean; ja, de luiers moeten een paar keer per week gewassen worden, maar de babykleren daarentegen een stuk minder vaak. Zal het onderaan de waslijn dan echt zoveel schelen?? Ik denk het persoonlijk niet. En al zou het wel zo zijn, dan doe ik dat met liefde. Want wie zegt dat je eigen kind verschonen niet vies is, is volgens mij strontverkouden.
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....