Beginnersfouten voor wasbare luiers
Echt, het ís allemaal niet ingewikkeld, maar ik durf te wedden dat ook jij minimaal één van deze beginnersfouten hebt gemaakt – of gaat maken. De meeste heb ik namelijk zelf wel eens gemaakt en de rest is aangevuld met ervaringsverhalen van anderen. Voel je dus niet meteen een kneus als het even niet goed lukt. Met dit artikel wil ik je namelijk laten zien dat je niet de enige bent met onhandige acties. En je tips meegeven om wasbare luiers helemaal te gaan rocken.
Echt, het ís allemaal niet ingewikkeld. Heb jij van onderstaande beginnersfouten er meer dan 3 gemaakt, join the club! Ik denk dat ik er wel 6 op mijn naam heb staan. Ga je starten met wasbare luiers, hopelijk helpt dit lijstje om ze te voorkomen.
Voel je dus niet meteen een kneus als het even niet goed lukt. Met dit artikel wil ik je namelijk laten zien dat je niet de enige bent met onhandige acties. En je tips meegeven om wasbare luiers helemaal te gaan rocken.
1. Overbroekje vergeten
Deze vind ik misschien wel het grappigst en ik dacht dat dit me noooooit zou overkomen. Hello mom brain en een baby die na een half uurtje ‘doorlekte’. En toen gebruikte ik al 3 maanden wasbare luiers.
Is dit te voorkomen? Waarschijnlijk niet, je kan er beter hard om lachen.
Tip: Leg de luier met overbroekje klaar, voordat je je kindje gaat verschonen. Zo vergeet je, ook bij haast, dat overbroekje niet.
2. Uitstekend stukje luier
Mijn meest voorkomende fout. We hebben allemaal wel eens haast en zijn daardoor nét wat minder precies met de luier aandoen. Resultaat: er piept net een stukje prefold/basisluier/inlegger uit het overbroekje met als resultaat een natte romper.
Tip: controleer altijd even de rug en rondom de beentjes of je een opening of een uitstekend stukje luier ziet. Dat voorkomt onnodig aan en uitkleden van jouw lieve baby.
3. Hoe heurt het ook alweer?
Heus, echt ingewikkeld is het niet, maar een black-out overkomt de besten. Of juist minst ervarene. En vooral als je baby onrustig op een aankleedkussen ligt. Want moeten die knoopjes nou voor of achter? Hoort deze inlegger bij deze luier? Oogt deze luier nou wat aan de kleine kant? En oeps dat inlegvel vergeten.
Tip: gebruik je een snap in one of pocketluier? Klik of schuif alle goede onderdelen in elkaar, zodra je ze van de waslijn haalt. Bij een tweedelig systeem, klik of vouw de juiste booster in de luier. En plaats er meteen een inlegvel in. Scheelt je schrapen, want je zal altijd zien, kaka komt als je het inlegvel vergeet.
4. Wastabs vergeten te sluiten
Net je luierwas gedaan, heerlijk alles helemaal schoon. Open je de deur van je wasmachine, zit alles aan elkaar geplakt en in elkaar geknoopt.
Tip: gebruik je luiers met klittenband, maak er een gewoonte van ze te sluiten, voordat ze in de luieremmer gaan. Of stap over op drukknoopjes, zie hier die afwegingen.
Wat is een wastab?
5. Vieze vlekken bleken in de zon
Omdat er geen rozenwater uit de billetjes van je baby komt, worden je luiers vies. Punt. Gelukkig hebben we daarvoor een wasmachine die boel weer lekker fris maakt. Toch wil er nog wel eens een vlekje (of twee) in blijven zitten. De ultieme tip: leg je luiers in de zon, dit bleekt vlekken er snel weer uit. En hier zit mijn beginnersfout! Leg ze NAT in de zon. Ik legde ze droog in de zon en dan kan je uuuuuuren wachten, maar die vlekken verdwijnen niet!
6. Striemen voorkomen
Gelukkig hebben niet alle kindjes hier last van, maar kan gebeuren. Het hoeft geen groot probleem te zijn. Verdwijnen de striemen binnen een uurtje, niets aan de hand. Vergelijk het met de randjes die je sokken achterlaten, die zijn ook niet pijnlijk. Zijn de striemen rood en zijn ze na een uur of zelfs langer niet weg, dan zit je wasbare luier niet helemaal goed.
Tip 1: Een wasbare luier mag een stuk losser zitten dan een eentje die je weggooit. Bij de buik mogen er twee vingers tussen baby en luier passen, bij de beentjes één vinger. Hij moet ondanks dat hij losser zit, wel goed aansluiten.
Tip 2: Voorkom rode lijnen in die heerlijke spekbeentjes door de luier goed in de liesjes te drukken. Daar zijn de beentjes een stuk slanker en dus minder striemen.
7. Shoppen, shoppen, shoppen
Ja maar, ze zijn allemaal zo leuheeeuk! Als je net als ik bent, voel je je met al die leuke luiertjes in onze webshop net een kind in de snoepwinkel. Vooral tijdens je zwangerschap (hallo hormonen!) kun je dan ook behoorlijke koopdrang krijgen. Het risico op je stash puur en alleen op de looks aanschaffen ligt dan op de loer. Maar heel verstandig is dat helaas niet...
Tip 1: Gebruik onze beginnershandleiding linkje om in 5 eenvoudige stappen de juiste luier te kiezen.
Tip 2: Wil je luiers klaar hebben liggen voordat je baby arriveert? Kijk eens naar onze proefpakketten. Hierin zitten voldoende luiers om te oefenen met wasbare luiers, zonder dat je een volledige stash koopt die niet bevalt.
Tip 3: Wacht even met de volgende maat kopen tot je die nodig hebt. Je weet dan namelijk beter hoe het werkt en of je wensen nog hetzelfde zijn. Je kindje is immers ook gegroeid, dus wellicht blijkt een andere pasvorm dan net wat beter te zitten.
8. Lanoliseren
Voor de wolbroek gebruikers. Het lanoliseren van een wolbroek is niet moeilijk, volg gewoon onze handleiding. Ik vergat de eerste keer het wolbroekje binnenstebuiten te keren. Dat is dus niet zo handig ;) Je wil graag dat de binnenkant waterdicht is en niet de buitenkant!
9. Doorlekken
Doorlekken kan heel vervelend zijn en je zelfs onzeker maken. Helaas komt het - vooral in het begin - wel eens voor dat je kindje doorlekt. Geen kind is immers hetzelfde; het kan dus even zoeken zijn welke luierconstructie en verschoningsritme voor jullie het beste werkt.
Zo plast mijn zoontje veel in de ochtend en moeten we iets sneller zijn luier wisselen dan aan het eind van de dag. Laat je er in ieder geval niet door uit het veld slaan met de volgende tips.
Zo plast mijn zoontje veel in de ochtend en moeten we iets sneller zijn luier wisselen dan aan het eind van de dag. Laat je er in ieder geval niet door uit het veld slaan met de volgende tips.
Tip 1: controleer bij doorlekken of de luier helemaal verzadigd is. Dit kan je het beste voelen aan de achterkant van de luier helemaal bovenaan (net boven de bilnaad). Is het daar vochtig/nat dan is je luier verzadigd. De absorptie van je luier is dan onvoldoende. Voeg een extra booster toe of verschoon iets sneller.
Tip 2: is de luier niet verzadigd? Controleer dan de pasvorm een keertje extra. Lekt de luier aan de bovenkant? Check voor uitstekende randjes of te losse onderdelen. Lekt de luier bij de beentjes, check het daar.
Afsluitende gouden tip
Hierboven las je de negen meest voorkomende beginnersfoutjes met tips. Lijkt er bij jou iets anders mis te gaan? Blijf er niet mee zitten, maar stel je vraag! Je kunt ‘m natuurlijk altijd aan ons stellen via de mail link naar contactpagina , of op onze Facebookpagina link naar je FB. Daar delen we regelmatig meer leuke weetjes en handigheidjes. En nieuwe printjes.
Hoeveel beginnersfouten heb jij zelf gemaakt? Wat is daarbij jouw grootste/grappigste/onnozelste/whateverste blunder geweest? En welke tip heeft jou het meest geholpen? Laat het ons weten en deel het onder deze post!
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....