• Lorem ipsum

Keuze 2: Materialen van wasbare luiers

18 Sep 2019
door Jitta

Er is één ding dat we graag willen dat wasbare luiers doen: ons kind drooghouden! Het is voor jou en voor je baby niet lekker om een nat pak te halen. Omkleden, kleren wassen of een bed dat 's nachts doorweekt is. Om dit te voorkomen willen we dat een wasbare luier het volgende kan:

  1. Een plas snel absorberen, voordat deze de luier uitloopt
  2. Meerdere plasjes goed vasthouden, zodat je baby's kleren droog blijven

De keuze van het materiaal van je wasbare luier gaat hiervoor bepalend zijn. Onderstaand een overzichtje van de belangrijkste materialen en hun eigenschappen.

Je ziet dat snelle absorbeerders, vocht minder goed kunnen vasthouden. Daarom is het combineren van materialen vaak fijn. 
Basisluiers zijn van meerdere materialen gemaakt om een optimaal resultaat te halen. Hierbij is combineren vaak niet meer nodig.
Wil je pocketluiers of een all-in two systeem gebruiken en kan je zelf je inleggers kiezen; kies voor een combinatie van een snel absorberend materiaal, met een materiaal wat vocht goed vasthoud.
Leg het materiaal wat goed vocht vasthoudt (bamboe/hennep) onderop en het materiaal dat snel absorbeert (katoen/polyester) bovenop.

Katoen

Van oudsher het meest gebruikte materiaal voor wasbare luiers. Katoen absorbeert snel en houdt vocht goed vast. Katoenen luiers zijn meestal budgetvriendelijk en drogen aardig snel. 

Bamboe

Op dit moment het meest populaire materiaal voor wasbare luiers. Bamboe is zacht, soepel, temperatuur regulerend en absorbeert tot 4x meer dan katoen. Bamboe luiers zijn vaak slank, terwijl ze veel kunnen absorberen.

Bamboe absorbeert vocht langzaam en houdt vocht goed vast. Bamboe luiers drogen langzaam.

Polyester (microvezel)

Microvezel heeft de speciale eigenschap dat het vocht absorbeert tussen de vezels, in plaats van in de vezel. Het neem vocht zeer snel op, maar kan het niet heel goed vasthouden. Vergelijk het met je keukenspons. Wanneer je deze uitknijpt loopt het vocht er snel weer uit. Microvezel heeft daardoor risico op druklekkage, bijvoorbeeld bij dragen in een draagdoek.

Doordat het vocht tussen de vezels wordt opgeslagen is microvezel na een centrifuge ronde al bijna droog. Zeer geschikt voor mensen met beperkte droogruimte.

Hennep

De echte super slurper. Hennep is het meest absorberende materiaal. Het heeft een sterkere vezel dan bamboe en slijt daardoor minder snel, maar voelt ook wat stugger aan.

Hennep neemt vocht zeer traag op, maar houd het uitstekend vast. Daardoor wordt het veel gebruikt als booster in nachtluiers. Deze super slurper droogt nog net iets langzamer dan bamboe.

Duurzaamheid van materialen

Een echte afweging van het meest duurzame materiaal is lastig, omdat de teelt en het productieproces verschilt per leverancier. Hieronder een aantal afwegingen.

Katoen heeft een milieubelastende teelt. Er is relatief veel oppervlakte grond en veel water nodig om katoen te verbouwen. Daarnaast worden er veel pesticiden gebruikt. Kijk daarom naar een OEKO tex 100 certificaat of iets vergelijkbaars om milieubelasting te beperken.

De teelt van bamboe is veel milieuvriendelijker. De snelle groei van de bamboeplant zorgt voor een hoge opbrengst per oppervlakte en er zijn geen pesticiden nodig. Om van bamboe een textielvezel te maken zijn er chemicaliën nodig, in dit proces is nog veel milieuwinst te behalen. Kijk daarom ook bij bamboe naar het OEKO tex 100 certificaat.

Microvezel of polyester is een synthetische vezel. Het kan van gerecyclede materialen gemaakt worden, maar vaak is er ook olie gebruikt als grondstof. Een groot nadeel van polyester is dat het door wassen bijdraagt aan microplastics in de zee.

Hennep is net als bamboe een milieuvriendelijke keuze. Het gewas groeit erg snel, waardoor de opbrengst per oppervlakte hoog is en er worden weinig pesticiden gebruikt bij de teelt. Kijk ook hier naar een OEKO tex 100 certificaat.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »