• Lorem ipsum

De voor- en nadelen van wasbare luiers

18 Sep 2019
door Jitta

14,000 vuilniswagens vol met wegwerpluiers per jaar (!), zoveel luiers gooien we jaarlijks weg in Nederland. Kun je het je voorstellen, 14,000 vuilniswagens achter elkaar?
5 tot 8% van al het huishoudelijk restafval zijn wegwerpluiers. Heb je jonge kinderen in de luiers dan is 1 op de 3 vuilniszakken er een vol met wegwerpluiers. Daar zocht ik een alternatief voor.

Bij mijn zoektocht stuitte ik al snel op wasbare luiers, dat was nieuw voor me. Met argwaan las ik een eerste blog, want is dat niet ouderwets en vooral ook vies?
Hoe meer ik er over las, hoe enthousiaster ik erover werd, want naast de impact op het milieu, heeft het nog vele, soms onverwachte voordelen.

Wasbare luiers zijn tot 2°C koeler dan wegwerpluiers

Wat zou jij graag aan willen in de zomer, een plastic onderbroek of een van katoen? Door het gebruik van plastic in wegwerpluiers kunnen ze beperkt ademen. Wasbare luiers bevatten natuurlijke materialen en daardoor is de temperatuur tot 2°C koeler in de luier. Dat is toch heerlijk voor je baby?

Geen chemicaliën bij de billen van je baby

Jij beslist waarmee je de luiers wast. Je weet dus precies wat er tegen de tere huid van je baby zit. Geen ellenlange lijst met enge stoffen, waarvan je de naam niet eens van kunt uitspreken.

Wegwerpluiers bevatten sodium polyacrylaat, de gel die het vocht absorbeert. Dat onttrekt ook vocht uit de huid van je baby. De reden voor veel gebruik van billenzalf. 
Wasbare luiers zijn zacht voor je baby's billen en zorgen vaak voor een minder geïrriteerde huid.

Geen poep tot in je baby's nek

Poonami, fantastisch woord, minder leuk om te ervaren. 3 keer had Cai de poep tot in zijn nek, de wel bekende spuitluier. 3 keer had hij een pamper aan...
Wasbare luiers hebben betere elastieken, dus die spuitluiers blijven lekker binnen boord. Dat scheelt toch weer een paar wasjes!

Wasbare luiers zijn echt duurzamer

De vraag wordt nog heel vaak gesteld, door al dat wassen, zijn wasbare luiers dan wel duurzamer? Hierop is het antwoord duidelijk: JA! Er komt hier een uitgebreidere blog over, voor nu een aantal cijfers en feiten op een rijtje.

  • De productie van 1 wegwerpluier kost 30L water, 1 luierwas met 15 a 20 wasbare luiers 45L water.
  • De CO2 uitstoot van wasbare luiers is 1.5 tot 2.5 keer lager dan voor wegwerpluiers afhankelijk van wastemperatuur en gebruik van de droger.
  • Een kindje gebruikt tot zindelijkheid ongeveer 5,500 wegwerpluiers, dat is meer dan 100 vuilniszakken vol!

De nadelen

Al deze voordelen komen uiteraard niet zonder een aantal nadelen. Ik wil hier heel eerlijk in zijn, het is namelijk niet alleen rozegeur en maneschijn.

De aanschafwaarde

De investering voor wasbare luiers doe je vooraf, het verdient zich terug, maar dat duurt even. Het is vooral ook even spannend, omdat je iets koopt waarvan je niet zeker weet of het je bevalt. Dan is een paar honderd euro een heleboel geld. 
Mijn tip: vraag iemand die je kent of je mag kijken of lenen, start part-time met wat minder luiers om te kijken of je het wat vindt, om een miskoop te voorkomen.

Wasbare luiers drogen langzaam

Wassen vind ik een eitje, maar wasbare luiers drogen niet zo snel. Luiers slijten sneller als je ze vaak in de droger doet. Daarnaast is het minder duurzaam. Dit zorgt ervoor dat mijn droogrek, vooral in de winter bijna altijd wel gevuld is met afwisselend luiers en de gewone was.

Dikke luierbillen, grote luiertassen

Ik ben er helemaal aan gewend en love it! Wasbare luiers zijn wat dikker dan wegwerpluiers. Mijn ervaring is dat het geen problemen hoeft op te leveren bij bijvoorbeeld het kopen van kleertjes. Onze kleine man draagt kleding gewoon in zijn eigen maat. Dit uiteraard verschillen per kindje.

Een dagje op stap? Dikkere luiers zorgen ook voor een groter volume aan luiers die mee en terug moeten. Hierbij ben ik vooral praktisch. Kan het mee in de auto/kinderwagen/extra tas, dan gebruik ik wasbaar. Is het erg onhandig dan pak ik voor een dagje wegwerp.
Zo ook met vakanties/weekendje weg. Hebben we een huis/appartement met wasmachine, gaat wasbaar mee. Deze zomer trokken we rond door Noorwegen met een camper en zat er geen wasbaar in mijn tas.

Er lijkt geen gulden middenweg

Geen voor- of nadeel, maar soms lijkt het of de discussie alleen gaat om wel of geen wasbare luiers. Part-time wasbare luiers gebruiken is heel goed mogelijk en juich ik ontzettend toe.
Elke wegwerpluier die we besparen is er eentje, dus dat is fantastisch! Vind hierin je eigen modus. Als je part-time wasbare luiers gebruikt heb je waarschijnlijk een kleinere set nodig, dus is je investering ook lager.

Voorbeelden van part-time wasbare luiers gebruiken:

  • Overdag wasbaar - 's nachts wegwerp
  • Thuis wasbaar - bij de opvang/oppas/oma/opa wegwerp
  • Jij gebruikt wasbaar - partner gebruikt wegwerp 
  • 2 dagen wasbaar, 1 dag wegwerp tijdens wassen & drogen

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »