• Lorem ipsum

Een wasbare luier die niet lekt? Zorg voor voldoende absorptie

Hoeveel absorptie heeft je kindje nodig? Bij mijn eerste aankoop van wasbare luiers vond ik dit zo abstract. Ik was nog zwanger, dus hoe kon ik weten hoeveel mijn kindje ging plassen?

Hieronder geef ik wat richtlijnen, maar let wel elk kindje is verschillend. Neem onderstaande richtlijnen dus niet als harde waarheid, maar als indicatie.

Een opmerking voordat we starten. Meer absorptie betekent (bijna) altijd meer bulk, dus een dikkere luier. Het lijkt soms makkelijk om voor de maximale absorptie te gaan, want minder kans op een lekkende luier. Dit zorgt dan wel voor een dikker luierkontje.

Al onze wasbare luiers hebben wij getest op absorptie. Het aantal sterren geeft aan hoeveel het absorptievermogen van de luier is.

Het plasgedrag van je baby verandert tijdens de periode van newborn tot zindelijk. Daarom zijn de adviezen opgesplitst naar een aantal fases. Veel luiers kunnen in alle fases gebruikt worden, omdat ze geleverd worden met boosters die absorptie kunnen toevoegen.

Newborn (tot 2 a 3 maanden)

Je mini is net op deze wereld en zal waarschijnlijk elke 2 a 3 uur een voeding krijgen. Veel baby’s worden in deze periode ook minimaal elke 3 uur verschoond (bij elke voeding). Dit zorgt ervoor dat je veel luiers op een dag gebruikt, maar de absorptie van de luiers hoeft nog niet zo hoog te zijn.  Vaak is 1,5 tot 2 sterren voldoende in deze periode.

De absorptie van newborn luiers kan verhoogd worden, door gebruik van een extra booster

Mini (3 – 6 maanden) 

Dit is de periode dat kinderen vaak het meeste plassen. Ze halen (bijna) al hun voeding uit fles/borstvoeding, dus krijgen veel vocht binnen. Deze periode gaat je mini vaak ook wat langer wakker zijn en periode tussen twee voedingen wordt iets langer. Dit vraagt ook iets meer van een luier. Tussen de 2,5 tot 4 sterren is aan te raden.

Is je kindje al in deze fase, weeg dan eens een luier voor gebruik en na gebruik. Dan weet je welke absorptie je minimaal nodig hebt. Een ster staat voor 50ml absorptie.

Dreumes (6 maanden – 2 jaar)

Je baby zal doorgroeien tot een echte dreumes. Steeds meer fles/borstvoeding zal worden vervangen door vast voedsel en je kindje zal ‘gewoon’ (water) gaan drinken.
In deze periode zal ook het ritme van eten-spelen-slapen wat flexibeler worden. Je kan zelf meer gaan bepalen, wanneer en hoe vaak je wil verschonen. Vanaf deze periode is de absorptie meer en meer afhankelijk van het (drink)gedrag van je baby en jouw verschoningsritme.

Wasbare luiers met 3 a 4 sterren absorptie is voor velen voldoende om elke 3 a 4 uur te verschonen. Ik kies liever voor een slanke luier, bijvoorbeeld Hu-da en gebruik een extra booster op momenten dat ik minder vaak kan/wil verschonen (uitje met niet overal wc’s/lange autoritten).

Je baby groeit ook als kool in deze periode (wanneer eigenlijk niet). Dit betekent ook dat de verhouding baby/luier anders wordt. Waar dezelfde luier bij 3 maanden een enorm pakket leek bij een mini, staat dit nu al veel slanker.

Nachtluier

De ervaringen met nachtluiers verschillen veel, heel veel. Wij gebruiken thuis nog steeds een tweedelige luier met een extra booster in de nacht en we hebben nooit lekkage. Andere kinderen hebben echt een nachtluier nodig, want ze plassen veel ’s nachts.

Mijn tip: schaf een nachtluier pas aan als je hem echt nodig hebt. Scheelt in de kosten. Gebruik je overdag geen tweedelig systeem, dan is een basisluier (of nachtluier) + overbroekje aan te raden voor nachten. Deze absorberen veel en kan je makkelijk extra booster(s) in stoppen om absorptie te verhogen.

Naarmate je kindje ouder wordt, zal hij steeds langere nachten gaan maken. Voordat dit gebeurt, vind je het misschien prettig om tijdens nachtvoedingen niet meer te verschonen. Want de baby wordt er wakker van en slaapt misschien minder snel in.

Mijn baby had zijn toppunt qua plassen rond 5 maanden, want nog (meerdere) nachtvoedingen en toch 12 uur zijn luier aan, als hij niet gepoept had. Daarna nam het weer een beetje af. Waarom vertel ik dit? Voordat je een nachtluier aanschaft, bedenk of het een fase kan zijn of dat je kindje het echt nodig heeft.