• Lorem ipsum

Je wil wasbare luiers gaan gebruiken, hooray! Hoeveel wasbare luiers je nodig hebt en welke accessoires heel erg handig zijn vertellen we hier. 

We adviseren 24 wasbare luiers

Het aantal wasbare luiers dat je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel luiers je per dag en week gebruikt en hoe vaak je wil of kan wassen.
Ik gebruik full-time wasbare luiers en gebruik 5 a 6 luiers op een dag. Elke derde dag was ik de luiers. In totaal heb ik 24 luiers en daarmee heb ik ruim voldoende
Dag 1: 6 luiers in de luieremmer
Dag 2: 12 luiers in de luieremmer
Dag 3: 18 luiers in de luieremmer (gaan 's avonds in de was)
Dag 4: ik gebruik mijn laatste 6 schone luiers, terwijl de luierwas droogt

Veel dagen gebruik ik maar 5 luiers, dus ik zou aan 20 luiers ook voldoende hebben. Die 4 extra luiers halen bij mij de stress van op tijd wassen & drogen weg. 

Wil je liever om de dag wassen, dan heb je aan 18 luiers voldoende.

Gebruik je part-time wasbare luiers, dan heb je vaak aan een kleinere set voldoende. Reken dit uit met het aantal luiers dat je gebruikt x het aantal dagen tussen wassen & drogen van de was.

Voorbeeld: overdag wasbaar & 's nachts wegwerpluiers
Je gebruikt per dag 1 luier minder. Bij elke 3e dag wassen heb je aan 20 luiers voldoende.

Voorbeeld2: Je kind gaat op maandag, woensdag en vrijdag naar de opvang. Daar gebruiken jullie geen wasbare luiers.
De langste periode gebruik van wasbare luiers is zaterdag en zondag (2 dagen achtereen).
Za: 6 luiers in de luieremmer
Zo: 12 luiers in de luieremmer
Ma: wassen & drogen + 1 luier voor de nacht
Hierbij heb je aan 13 wasbare luiers voldoende. Omdat dit niet iedereens favoriete getal is adviseren wij 15 wasbare luiers.

Twijfel je over het aantal in jouw specifieke situatie, stuur ons een berichtje en we adviseren je graag!

Newborn luiers - 24 stuks

Een newborn verschoon je vaker dan een iets ouder kindje. Vaak gebruik je tussen de 8 en 10 luiers op een dag. Voor deze periode adviseer ik ook 24 luiers te gebruiken en iets vaker te wassen. De kosten van 6 a 8 extra luiers zijn stevig en vaak heb je deze maar voor 2 a 3 maanden nodig. 
Wil je goed in de slappe was zitten, dan kan je met 30 luiers elke derde dag wassen.

Shoppinglist per systeem

Tweedelig systeem

Per dag gebruik je ongeveer 2 overbroekjes. De droogtijd van overbroekjes is minimaal, hierdoor heb je aan 6 overbroekjes vaak voldoende. Mijn tip: schaf er 6 aan. Kom je toch vaak te kort dan bestel je in no time 2 extra overbroekjes erbij. Heb je ook nog 2x het plezier van leuke printjes uitzoeken!

20-24 basisluiers
6 overbroekjes
4 boosters voor nachten (optioneel)

Pocketluiers - All in one luiers

20 pocket of all in one luiers
20 inleggers voor pocket luiers
4 basisluiers/nachtluiers
2 overbroekjes voor over basis/nachtluier

All in two / snap in one

20 inleggers (of setjes inleggers) voor overdag
6 overbroekjes
4 basisluiers/nachtluiers

Accessoires

Wasbare billendoekjes
Door wasbare billendoekjes te gebruiken kan je 200 euro besparen! Billendoekjes kunnen na gebruik in de luieremmer en mee met de luierwas. Ik zou niet meer zonder willen!

Tip: aan 24 billendoekjes bij full-time gebruik heb je voldoende

Inlegvellen
Vanaf het introduceren van vast voedsel, zijn inlegvellen erg prettig. In de borst/flesvoeding periode is de ontlasting meestal erg vloeibaar en heeft je wasmachine geen moeite om dit uit te spoelen.

Er zijn twee soorten inlegvellen, wasbare inlegvellen of wegwerp inlegvellen. Wasbare inlegvellen schud je uit boven het toilet en de ontlasting spoel je weg. Het inlegvel kan mee met de luierwas.
Wegwerp inlegvellen gooi je weg met ontlasting en al. Een apart (mini)emmertje hiervoor is prettig.

Waszak - wetbag
In je luieremmer is een waszak of wasnet prettig. Mijn voorkeur gaat uit naar een waterdichte zak in plaats van een net, zodat er geen vocht in je luieremmer lekt. Koop een grote maat wetbag, die past bij je luieremmer.

Ga je op stap met wasbare luiers, dan is een wetbag heel handig. Dit is een waterdichte tas, waarin je gebruikte wasbare luiers kan bewaren. Zo voorkom je viezigheid in je luiertas, of het gebruik van wegwerp plastic zakken. Mijn tip: koop er een waar je 3 a 4 wasbare luiers in kan stoppen, zodat je echt een dagje weg kan. Ook ideaal voor naar de opvang of oppas.

Luieremmer
Kies een luieremmer die jij mooi of fijn vindt. Een speciale luieremmer voor wasbare luiers is niet perse nodig. Let hierbij op het volgende: wasbare luiers zijn iets dikker dan wegwerpluiers, daarom is een grotere opening bovenin wel lekker.
Koop een luieremmer van minimaal 16L, groter is vaak nog fijner.
Kies geen luieremmer die gebruik maakt van 'casettes', dan zit elke wasbare luier namelijk in een plastic zakje, niet zo handig met wassen.
Raar maar waar: wasbare luiers gaan vaak meer ruiken als de luieremmer hermetisch is afgesloten. Eentje die je op een kiertje kan houden voorkomt dit.

Een aantal favorieten:

  • Ubbi luieremmer (30L) - staal neemt geen geur op dus blijft lang goed
  • Filur afvalbak van Ikea (neem 28 of 42L)
  • Brabantie pedaalemmer (30L) - makkelijk met de voet te bedienen