• Lorem ipsum

Wasbare luiers komen er in vele soorten, maar ook in verschillende materialen. Welk materiaal is het beste voor jouw wasbare luier? De keuze voor de materialen is net zo belangrijk als het kiezen van een wasbaar luier systeem. Kies je voor een katoenen luier of ga je voor de populaire bamboe luiers? Wij zetten de verschillende eigenschappen op een rijtje.

Er is één ding dat we graag willen dat wasbare luiers doen: ons kind drooghouden! Het is voor jou en voor jouw baby niet lekker om een nat pak te halen. Omkleden, kleren wassen of een bed dat 's nachts doorweekt is. Om dit te voorkomen willen we dat een wasbare luier het volgende kan:

  1. Snelheid: een plas snel opnemen, voordat deze de luier uitloopt
  2. Absorptie: meerdere plasjes goed vasthouden, zodat je baby's kleren droog blijven

Voordat we ingaan op alle details een kort overzichtje van de eigenschappen van de 4 populairste materialen voor wasbare luiers:

Materialen en hun eigenschappen

Katoen: Hoge snelheid van opnemen, goede absorptie
Bamboe: Gemiddelde snelheid van opnemen, hoge absorptie
Hennep: Trage snelheid van opnemen, zeer hoge absorptie
Polyester: Zeer hoge snelheid van opnemen, matige absorptie


Afbeelding 2.1 Materialen van wasbare luiers en hun eigenschappen

Je ziet dat bij een hoge snelheid, de absorptie (de mogelijkheid om vocht goed vast te houden) van het materiaal steeds minder wordt. Daarom is het combineren van materialen vaak fijn. De vier meest populaire materialen op een rijtje.

Bamboe

Op dit moment het meest populaire materiaal in wasbare luiers en dat is niet voor niets. Bamboe is zacht, soepel, temperatuur regulerend en absorbeert tot 4x meer dan katoen. Bamboe luiers zijn vaak slank, terwijl ze veel kunnen absorberen. Het is bijna het ideale materiaal voor wasbare luiers.

Het nadeel van bamboeluiers is de snelheid van opname. Is je kindje wat kleiner dan zal je hier niet veel van merken. Als kindjes ouder worden gaan ze langer hun plas 'ophouden' en grotere plassen in 1x doen. Zo'n grote peuterplas kan daardoor de luier uitlopen, voordat het bamboe de plas kan absorberen. Hoe voorkom je dit? Lees onze tips in: Help mijn wasbare luier lekt! (LINK)

Katoen

Van oudsher het meest gebruikte materiaal voor wasbare luiers. Het de snelheid van opnemen van katoenen luiers is iets hoger dan dat van bamboe luiers en de absorptie is iets minder. Bij katoen heb je dus vaak iets meer laagjes nodig om tot dezelfde absorptie te komen.

Het voordeel van katoen boven bamboe is de droogtijd. Deze is vaak sneller dan dat van bamboe. Heb je weinig droogruimte dan is het overwegen van katoenen luiers het zeker waard!

Polyester (microvezel)

Microvezel heeft de speciale eigenschap dat het vocht absorbeert tussen de vezels, in plaats van in de vezel. Het neem vocht zeer snel op, maar kan het niet heel goed vasthouden. Vergelijk het met je keukenspons. Wanneer je deze uitknijpt loopt het vocht er snel weer uit. Microvezel geeft daardoor sneller druklekkage, bijvoorbeeld bij dragen in een draagdoek.

Doordat het vocht tussen de vezels wordt opgeslagen is microvezel na een centrifuge ronde al bijna droog. Zeer geschikt voor mensen met beperkte droogruimte. Nadeel van polyester is dat het een niet natuurlijk materiaal is.

Sommige microvezel inleggers kan je beter niet rechtstreeks tegen de billen van je baby, omdat ze huidirritatie kunnen veroorzaken. Ze kunnen wel gebruikt worden in een pocketluier. Let hier op bij aankoop van polyester/microvezel inleggers.

Hennep

De echte super slurper. Hennep is het meest absorberende materiaal. Het heeft een sterkere vezel dan bamboe en slijt daardoor minder snel, maar voelt ook stugger aan.

Hennep neemt vocht traag op, maar houd het uitstekend vast. Voeg aan je basisluier een booster van hennep toe en je hebt vaak een goede nachtluier.

Het beste materiaal voor jouw wasbare luier: combineren!

Elke materiaal heeft zo zijn voordelen en nadelen, daarom adviseren wij combineren! Kies een materiaal met een hoge snelheid in combinatie met een materiaal met een hoge absorptie. 

Bij basisluiers of voorgevormde luiers is de combinatie al voor je gemaakt en hoef je niet meer te puzzelen. Wil je alleen natuurlijke materialen kies dan voor een luier zonder polyester. Zie hier de materialen van onze populairste luiers op een rijtje: LINKS

Hu-da basisluier: 60% bamboe, 40% katoen
Little Lamb bamboe basisluier: 90% bamboe, 10% polyester
Petit Lulu organic: 60% bamboe, 40% katoen
Totsbots bamboozle: 80% bamboe, 20% polyester

Kies je voor een pocketluier of all in two systeem, dan kan je zelf inleggers kiezen of toevoegen. Populaire combinaties zijn polyester/bamboe, katoen/bamboe of katoen/hennep.

Tip: Leg hierbij materiaal met een hoge snelheid bovenop (dicht bij de billen) en het materiaal met een hoge absorptie onderop.

Duurzaamheid van materialen

Een echte afweging van het meest duurzame materiaal is lastig, omdat de teelt van het materiaal en het productieproces verschilt per leverancier. Hieronder een aantal afwegingen.

Katoen is een populair materiaal in allerlei toepassingen. De katoen industrie is gigantisch en niet al het katoen is gelijkwaardig geproduceerd. Er is veel oppervlakte grond en veel water nodig om katoen te verbouwen. Daarnaast kunnen er veel pesticiden gebruikt worden die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Voor ecologisch verantwoord katoen is het daarom belangrijk om te kijken naar (gecertificeerd) biologisch katoen. Hiervoor bestaan verschillende certificaten, waarvan OEKO-TEX® Certification een van de meest betrouwbare labels is om milieubelasting te beperken.

De teelt van bamboe is veel milieuvriendelijker. De snelle groei van de bamboeplant zorgt voor een hoge opbrengst per oppervlakte en er zijn geen pesticiden nodig. Dat klinkt te goed om waar te zijn! Het niet zo fijne gedeelte is het proces om van bamboe, die zachte textielvezel te maken. Hiervoor worden vaak veel chemicaliën gebruikt, een proces waar nog veel milieuwinst te behalen valt.

Microvezel of polyester is een synthetische vezel. Het kan van gerecyclede materialen gemaakt worden, maar vaak is er ook olie gebruikt als grondstof om deze vezel te produceren. Een groot nadeel van polyester is dat bij het wassen er microplastics vrijkomen die uiteindelijk hun weg naar de oceanen vindt. 

Hennep is net als bamboe een milieuvriendelijke keuze. Het gewas groeit erg snel, waardoor de opbrengst per oppervlakte hoog is en er worden weinig pesticiden gebruikt bij de teelt. Kijk ook hier naar een OEKO tex 100 certificaat.