• Lorem ipsum

5 easy steps had ik beloofd. Hier is keuze nummer 1: wasbare luier systemen

Dit is waarschijnlijk de meest lastige keuze, vooral als wasbare luiers helemaal nieuw voor je zijn. Het aantal opties kan in het begin overweldigend zijn. Lees rustig de opties door en mocht je met vragen blijven zitten, stuur ons een mail of een whatsapp en we helpen je graag verder!

Wasbare luiers bestaan altijd uit 2 delen. Het absorberende gedeelte en het waterdichte deel. Deze twee delen worden op verschillende manieren gecombineerd en dat bepaald het systeem. Het waterdichte gedeelte is vaak van PUL dit is dun, waterdicht en toch ademend. 

Tweedelig systeem – (basisluier & overbroekje)

We beginnen dit overzicht met het meest populaire systeem, een tweedelig systeem. Het heet tweedelig omdat het….uit twee delen bestaat. Namelijk een basisluier en een overbroekje. Het is het meest lekvrije systeem op de markt.

Dit systeem raad ik vaak aan, want tja, wie houdt er niet van een lekvrije luier en een droge baby?

Waardoor is het lekvrij? De basisluier is voorgevormd en heeft elastiek in de rug en de benen. Dit houdt al veel binnenboord. Met een overbroekje eroverheen met ook elastiek in de rug en de benen, is dit een dubbele beveiliging.

De absorptie van de basisluiers is hoog en vaak wordt er een extra inlegger meegeleverd voor grote plassers/oudere kindjes. Hierdoor groeit het systeem mee met je kindje. Basisluiers ook geschikt om ’s nachts te gebruiken, eventueel met een extra inlegger.

Het nadeel is van twee delen is twee handelingen bij een verschoning. Eerst doe je de basisluier om en daarna het overbroekje. Oefening baart kunst en met 5 luierwissels op een dag heb je dit in no time onder de knie.

Overbroekjes zijn meerdere verschoningen te gebruiken. PUL neemt geen vocht op, dus ik laat ze even luchten en gebruik ze daarna nog een keer. Zo heb je aan 6 overbroekjes bij 20 luiers vaak meer dan voldoende.

Wil je alle video's bekijken: ga naar @greenbutt.wasbareluiers

Pocket luier

Een pocket luier is een overbroekje waar een pocket in is genaaid. In deze pocket schuif je inleggers/boosters. Wanneer de inleggers in de pocket zitten doe je de luier in 1 handeling om.

Pockets raad ik vaak aan, wanneer je wasbare luiers wil gebruiken voor opvang/oppas. Je kan de inleggers vooraf in de luiers schuiven en voor de verzorger is het net zo makkelijk als een wegwerpluier.

De inleggers kan je zelf kiezen en daarmee ook de absorptie aanpassen. Het is in het begin even zoeken welke inleggers voor jou en je kindje werken, maar daarmee help ik je in stap 2 & 4 van dit stappenplan verder (materiaalkeuze en absorptie). Na gebruik gaat de pocket luier met inleggers in de was. 

Het ‘prepareren’ van pocketluiers kost even wat tijd. Mijn tip: doe dit meteen als je luiers droog zijn na het wassen en je bent voor 2 a 3 dagen klaar!

Pocketluiers zijn lekgevoeliger dan een tweedelig systeem. Wil je ook ’s nachts wasbare luiers gebruiken dan raden we voor de nacht een tweedelig systeem aan.

All-in one luier

Deze luier lijkt in gebruik het meest op een wegwerpluier. Het absorberende gedeelte zit vastgenaaid aan het waterdichte overbroekje. Je kan de luier direct gebruiken, zonder eerst inleggers in pockets te hoeven schuiven. Het is dus snel & makkelijk verschonen, zonder voorbereidingstijd. Heel geschikt voor opvang/oppas of als je partner nog opziet tegen het gebruik van een tweedelig systeem.

Doordat alles al aan elkaar vast zit is de absorptie wat lastiger aan te passen. All-in one luiers zijn net als pockets lekgevoeliger en minder geschikt voor ’s nachts. Gebruik hiervoor een tweedelig systeem.

All-in one luiers hebben een hogere aanschafwaarde en de droogtijd is wat langer, omdat alles aan elkaar vast zit.

All-in two systeem (inlegger & overbroekje)

All-in two is de tussenweg tussen een tweedelig systeem en een pocket luier. Je gebruikt inleggers net als bij pockets alleen leg je deze in een normaal overbroekje. 

Ik raad deze luier vaak aan als je op zoek bent naar een slank systeem voor overdag. De inleggers kan je zelf kiezen en daarmee is de dikte & absorptie aanpassen.

Dit systeem is makkelijk te combineren met een aantal basisluiers voor ’s nachts, de overbroekjes heb je toch al in huis.
De overbroekjes kunnen net als bij een tweedelig systeem, meerdere verschoningen gebruikt worden.

En last but not least, dit systeem heeft vaak een prettig prijskaartje.

Mijn tip: inleggers kunnen bij dit systeem wat makkelijker schuiven. Gebruik daarom overbroekjes met flapjes om de inleggers onder te schuiven. Sommige merken hebben overbroekjes met bijpassende inleggers die je met een drukknoopje vast kan klikken, dit noemen we een snap-in one.

Prefolds met overbroekje

Prefolds horen eigenlijk bij een All-in two systeem, maar vind ik wel een aparte vermelding waard. Prefolds vouw je om de billen van je baby en zet je vast met een luierklemmetje. Over de prefold gaat een gewoon overbroekje. Prefolds zijn zeer budgetvriendelijk, vanaf 30 euro heb je al 12 luiers.

Ik raad prefolds vaak aan bij newborns, want ze zijn mooi op maat te vouwen en een erg slank systeem voor die kleine billetjes. Ideaal om de eerste maanden te overbruggen, omdat een basisluier vaak nog erg dik is voor je mini.

Vouwen? Luierklemmetje? Oefening baart kunst, na 10x kan je dit met je ogen dicht! Hieronder de vouw die ik gebruikte uitgelegd:

1: leg de prefold plat neer
2: vouw de prefold in drieën
3: optioneel: verklein de prefold wanneer nodig door de onderkant dubbel te vouw
4: open de punten aan de bovenkant zodat er vleugels ontstaan
5: leg je baby met zijn navel ter hoogte van de bovenste rand. Vouw de onderkant tussen de beentjes door en sluit met een luierklemmetje

Vanaf het moment dat je baby beweegelijker wordt zijn prefolds iets minder makkelijk. Vouwen en proberen je baby op zijn plek te houden vond ik multitasken voor gevorderden.

Prefolds doen later ook goed dienst als inlegger in een pocket luier of een all-in two systeem.

Alles op een rijtje!

Tweedelig: past bij bijna elk kindje, lekvrij, meest veilige optie
Pocket: ideaal voor overdag, makkelijk voor opvang/oppas
All-in one: voor de minder doorgewinterde wasbare luier gebruiker
All-in two: slanke luier voor overdag, goed te combineren met basisluiers voor 's nachts
Prefolds: budgetvriendelijk systeem voor de eerste maanden

Maak je keuze en lees verder bij stap 2: keuze tussen materialen