• Lorem ipsum

Wolbroeken, het leek mij in eerste instantie vooral veel gedoe. Lanoliwattes? En hoe doe ik dat?

Na een natte baby in de ochtend en alle juichende verhalen over wolbroeken die ik van andere wasbare moeders hoorde, maakt ik de overstap. En één ding is zeker. Ik wil niet meer terug. 
En dat gedoe, dat valt heel erg mee, hieronder een simpele maar uitgebreide instructie.

Lanoliseren

Voordat je start met lanoliseren was je de wolbroek volgens wasinstructie (handwas met wolwasmiddel). De wolbroek hoeft niet de drogen, druk alleen het water eruit. 

1. Doe een klein laagje heel heet water in een emmer 
2. Voeg een drupje babyshampoo en een stevige theelepel vaste lanoline toe
3. Roer/wacht tot de lanoline gesmolten is, je vloeistof ziet er nu melkachtig wit uit
4. Voeg koud water toe, totdat de vloeistof handwarm is
5. Keer je wolbroek binnenste buiten (je zal niet de eerste zijn die dit vergeet) en doe hem in de emmer, hij zal net onder water moeten staan.
6. Wacht 12 uur en klaar is kees!

Wanneer je wolbroek uit de emmer haalt voelt hij vettig, dat is goed! De vettigheid is ook goed voor je baby's huidje, dus maak je daar geen zorgen om.
Keer de wolbroek weer goed om en leg hem tussen twee handdoeken. Door de handdoeken op te rollen druk je het meeste water er makkelijk uit en droogt hij veeeel sneller. Laat de wolbroek daarna liggend drogen op je wasrek (niet in de droger en niet over de verwarming!).

Lanoliseren voor eerste gebruik

Om je wolbroek goed waterafstotend te maken hoef je alleen 2x te lanoliseren. 
Spoel voor je start de wolbroek even uit in lauw water met een drupje babyshampoo. Start daarna bij stap 1 van het lanoliseren. Heeft de wolbroek een nachtje in het lanoline badje gelegen? Laat het meeste water uit de wolbroek lopen (hij hoeft niet te drogen) en start wederom bij stap 1. Je maakt dus een nieuw lanolinebadje. 
Na 2x lanoliseren zou je wolbroek goed waterafstotend moeten zijn en kan je hem gebruiken!